Klaverkussensloop door Greta Desirèe van Geezyre

“Ik zie het ecosysteem als een partner in het maken van kunst.”

In Italië groeide grafisch alchemist Greta Desirèe (29) op in een beschermd natuurgebied omgeven door ‘groen’. Toen ze naar Nederland verhuisde voor haar master Artistic Research en in een stad terecht kwam, besefte ze dat een omgeving als waarin zij opgroeide niet vanzelfsprekend is. Greta’s werk is gebaseerd op de constante uitwisseling tussen de innerlijke mens en alles wat om ons heen bestaat: haar ecosysteem.

Rond haar 18e ontwikkelde Greta verschillende allergiën waardoor ze zich bewust werd dat alles in dat ecosysteem ons in gevaar kan brengen. Ze stortte zich op het bestuderen van ingrediënten omdat ze zichzelf veiliger wilde voelen. Ze wilde weten wat ze tot zich neemt, maar besefte ook dat alles waar je mee in contact staat invloed kan hebben, dus niet alleen wat je eet. Het ligt ten grondslag aan haar interesse om later in haar leven natuurlijke inkt te introduceren in haar werk.

Omdat LYKKE voor geluk staat, vroegen we Greta van Geezyre om haar interpretatie daarvan visueel te maken. Ze ontwierp een kussensloop met als inspiratie een klavertje vier. De handgemaakte inkt die ze hiervoor gebruikte is 100% afkomstig van natuurlijke producten en is gezeefdrukt op eco-friendly linnen.
Dat Greta zich liet inspireren door het gelukssymbool is niet toevallig. Toen ze klein was vond haar oma aan de lopende band klavertjes vier wanneer ze erop uit ging in haar tuin in Italië. Ze plukte ze voor haar kleinkinderen en stopte ze tussen twee tissues. Greta bewaarde ze in haar dagboek.

Na haar kunstopleiding aan de Accademia di Belle Arti di Venezia wilde Greta zich meer verdiepen in conceptueel denken. Op de academie in Venetië leerde ze vooral over de technische kant van verschillende disciplines, met een focus op sculptuur en performance art. Ze werd toegelaten op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag waar ze nog steeds woont en werkt.

Het recente verlies van een aantal mensen zorgde ervoor dat ze ging reflecteren op leven en dood en dat alles voorbij gaat. “Niks blijft hetzelfde, alles transformeert.” Het inspireerde Greta om kleuren te maken met natuurlijke producten.

“Het eerste wat je leert als je de natuur in gaat, is dat je niet zomaar alles wat je wilt of nodig hebt plukt. Er bestaan regels zoals: neem één handvol en als er overvloed is max twee. Natuurlijk check je van te voren ook of iets beschermd is of niet en weet je dus wat je wel een niet mee mag nemen. Als je echt meer nodig hebt dan één of twee handen, dan kom je op een ander moment terug, ook als er een heel veld van is. Het draait erom dat je een relatie opbouwt met de natuur.”

De kleur van de kussensloop, die Greta maakte voor LYKKE is speciaal ontworpen voor deze samenwerking. “Ik had een levendig groen in gedachte, Sapgroen, die ik wilde vertalen naar natuurlijke inkt. De kleur groen is een mix van geel en blauw en omdat ik weet welke planten ik daarvoor, besloot ik te experimenteren met de zaden van een Wegedoorn (geel) en het pigment van de Indigo-plant (blauw).

Toen Greta afgelopen kerst op bezoek ging bij haar oma in Italië, die inmiddels 98 is, kreeg ze sinds lange tijd weer eens een klavertje vier. Haar oma wist op dat moment nog niet dat ze voor de samenwerking met LYKKE een ontwerp had gemaak geïnspireerd door al die klavertjes van vroeger. Ze hadden samen een emotioneel moment toen Greta het ontwerp van haar kussensloop liet zien.

bio-based ink natuurlijke inkt duindoorn