Op zoek naar geluk met Illustrator Ellis D

Illustrator van het Lykke x Ellis D Gelukzoekerskwartet, Ellis van der Does, ziet woorden visueel voor zich. Bij een wolkenkrabber denkt ze eerder aan een handje dat een wolk krabt dan aan een gebouw. Ze verwerkt dat soort woordgrapjes graag in haar illustraties. Het Gelukzoekerskwartet, dat ze samen met Lykke ontwikkelde, zit er vol mee. Sowieso vindt de illustrator en animator humor in haar werk belangrijk. “Waneer het onderwerp het toelaat, is het leuk om op die manier een andere, misschien voor de kijker onverwachte, lading aan het beeld te geven.
Ook is ze gek op ‘real life’ structuren: Ellis heeft een archief vol ingescande truien, grote bladeren van struiken en planten en papiersoorten. Een van haar favoriete papieren is er een uit Japan. Zo maakt ze van haar tekeningen authentieke en herkenbare Ellis D beelden. Ook vindt ze het fijn om iets te maken met een verhaal, zodat je als kijker extra lagen kan ontdekken in plaatst van een iets te tekenen zonder betekenis.

“Vroeger dacht ik dat een illustrator karikaturen en strips maakt, ik had geen idee dat het veel meer is dan dat. Een leraar tijdens de vooropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht leerde me over visueel communiceren en wekte mijn interesse voor het illustratie vak. Een jaar lang ging ik vanuit Soest elke zaterdag op en neer naar de HKU. Ik was zestien en had nog geen specifieke stijl. Die heb ik over de jaren heen ontwikkeld.”

Ellis is nooit echt onzeker over haar werk geweest, hoewel het laatste jaar van haar opleiding niet zonder obstakels verliep. Sterker nog, ze slaagde niet voor haar afstuderen en moest het hele jaar over doen. Ze kwam namelijk tijd tekort voor haar arbeidsintensieve project ‘Buiten de kist denken’, waarmee ze een jaar later genomineerd zou worden voor de HKU Award.

“Op begrafenissen viel het mij op dat er weinig met beeld wordt gedaan en dat het enige visuele element op zo’n dag een slide show met foto’s van de overledene is. Achteraf in de koffiekamer is bijna gezellig te noemen en gaat het vaak niet meer over de persoon in kwestie.”

Ze ontwierp daarom drie dingen: een op een bedelarmbandje geïnspireerde 3d slinger met illustraties eraan die refereren naar iemands leven; in de aula op elke stoel een gezeefdrukte zakdoek met daarop vier verschillende ontwerpen die iets zeggen over degene in de kist en tot slot een levensgroot memory-spel met achterop delen van een foto die samen één beeltenis van de overledene vormen. Op de andere kant van de Memory kaartjes zijn afbeeldingen gedrukt van dingen die veel bekende voor de persoon. Als je als speler twee matchende kaarten bij elkaar vindt, mag je de set houden en zo verdwijnt ook langzaam de gestorvene van tafel en neemt iedereen een stukje van haar of hem mee naar huis.

Het Gelukzoekers kwartet was dus niet het eerste kaartspel dat Ellis D ontwierp. Wel gaat een potje mindful kwartetten over hele andere dingen: leven in het hier en nu en bewust zijn. Een onderwerp dat Ellis altijd al geïnteresseerd heeft. Ze hoefde dan ook niet lang na te denken toen wij haar vroegen om samen met ons deze game te ontwikkelen.

“Ik heb een fascinatie voor mensen die lekker doen waar ze zin in hebben en zich daarbij niet laten leiden door maatschappelijk bekend terrein. Sommige mindful methodes leef ik zelf ook na: mediteren of een ijsbad nemen bijvoorbeeld, dat doe ik met gemak. Andere vind ik spannend om zelf te doen, zoals tantra of een knuffelworkshop, maar ik sta er zeker voor open.”

Wil jij je brein ook mindful trainen? Kom naar de winkel voor je eigen Gelukzoekerskwartet of bestel er een via de webshop. Meer informatie over het kwartet en de spelregels, vind je hier.

EllisD